East End
Chilli młotkowane (płatki)
opakowanie 250g
Zastosowanie kulinarne chili
Suszone chili można wykorzystać w całości w
mieszance i sosie curry oraz w prawie każdej innej wolno gotowanej
potrawie, jako że smak chili wydobywa się powoli.
Różne rodzaje chili mogą być użyte w szerokiej
gamie curry, sosów, marynat, czatnejów i past.
Należy pamiętać, że na
ostrość chili, a także na moment, w którym go
poczujemy, wpływa często ilość tłuszczu lub oleju w potrawie.
Oleje i tłuszcze pokrywają cząsteczki kapsaicyny zmniejszając je,
albo opóźniając odczuwanie ostrości.
Stir-fry z chili i tajskimi przyprawami będzie
dość ostry, ale dodając pełnotłuste mleko kokosowe, ostrość
zostanie przytłumiona i nasze podniebienie wyczuje ją trochę
później. Złagodzić potrawę może również słodycz.
Niewiele da się zrobić gdy już dodaliśmy zbyt dużą ilość
chili, ale zawsze można spróbować dodać cukier,
śmietanę lub mleko kokosowe. Czasami pomóc może dodanie do dania
posiekanego ziemniaka (usunąć po około 30 minutach). Dobrym
pomysłem jest także pozostawienie potrawy na noc w lodówce, co
sprawi, że aromaty przemieszają się i dojrzeją.
źródło: http://www.przyprawowy.pl