East End Nutmeg Powder 100g
Gałka muszkatołowa mielona
Zastosowanie kulinarne gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi –
ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie
komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów
i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami,
kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw
takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje
smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do
kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi
w skład marokańskiej mieszanki przypraw „ras el hanout”. Jest
niezastąpionym dodatkiem do ajerkoniaku i licznych grzanych win i poncz.
Jedna cała starta gałka muszkatołowa wynosi 2-3 łyżeczek.
źródło:http.www.przyprawowy.pl