SAFFRON EE 1 G

Brand: East End
Shipping time 2 dni
4.56

Zastosowanie kulinarne szafranu

Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości - kluczem jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie. Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, jednak łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie wtedy pożądany smak i kolor. Dobrej jakości szafran powinien zwiększyć swoją objętość przy kontakcie z wodą, dlatego jedna filiżanka wystarcza na 0.5kg w ryżu. Sproszkowany szafran dodawany jest bezpośrednio do przyrządzanej potrawy, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na jego jakość przed zakupem, gdyż często jest podrabiany. Szafran należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z daleka od światła.

Szafran pojawia się mauretańskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej kuchni. Jego najczęstszym zadaniem jest przebarwienie ryżu na kolor żółty, jak np. w świątecznym indiańskim daniu pilaw czy risotto ”Milanese”, które dzięki delikatnemu smakowi przyprawy jest najbardziej znaną włoską potrawą z ryżu. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza, jest także kluczowym składnikiem hiszpańskiej paelli i bouillabaisse. W Anglii, szafran jest najpowszechniej używany jako składnik kornwalskich bułeczek szafranowych, jest także - wraz z suszonymi owocami - dodawany do ciasta drożdżowego.





źródło:http.www.przyprawowy.pl

Share

Our new collection

No products

Cart

Your shopping cart is empty

Buy your first product